Waarom zijn wij een geschikt fietsland? Geografische verklaringen...

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 544
  Door Willem Korevaar 2491 dagen geleden Reacties (2)

  Nederland is echt een fietsland. Nergens zoveel facaliteiten voor de fietser als hier. Op een blog over fietsen wordt een geografische verklaring dwz welke elementen maken het mogelijk dat.....voor deze bijzondere positie gegeven.
  Klimaat, relief en 'gebundelde deconcentratie' zijn steekwoorden. Er worden bronnen van het CBS en EU gebruikt die een aardig verhaal opleveren. Wellicht kan dit een startpunt zijn voor je leerlingen om zelf eens na te denken waarom wij zo'n fietsland zijn?

  Deel 1 (intro en politiek-geografische oorzaken)
  Deel 2 (fysisch-geografische oorzaken)
  Deel 3 (sociaal geografische oorzaken)

  Kloppen zijn feiten? Ben je het met zijn conclusies eens?

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Willem Korevaar
    Willem Korevaar 2451 dagen geleden

    Leo is het niet zo dat wat D en K zeggen  (ze houden wel een slag om hun arm wat betreft de wetenschappelijke waarde van hun beweringen, en terecht denk ik want mogelijke factoren als leeftijd- vrije tijd versus werkverkeer en inkomen spelen denk ik ook een rol bij de keuze voor de fiets) en de fysische omstandigheden (blog) beide een rol spelen? Juist de wisselwerking tussen sociale (de mens) en de fysische (natuur) omstandigheden is toch het onderwerp van ons mooie vak?

    • Leo Swartsenburg
     Leo Swartsenburg 2459 dagen geleden

     ik heb er even naar gekeken, maar het verhaal in de laatste Geografie spreekt mij (veel) meer aan. Donkers en Koolhof zoeken het vooral in sociale structuren die via kerk en staat ons denken en handelen vormgeven. Foucoult (en Giddens) kwam ik in de antropologie volop tegen, maar hier zie ik dat ook de geografie deze benadering oppakt. Mooi, want de dominatie van economisch denken in de geografie (schoolaardrijkskunde) mag wel wat minder.

     Erg leuk verhaal van D&k. 

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers