Catastrofale smeltwaterstromen IJsland

  Anke van der Geest
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 197
  Door Anke van der Geest 2241 dagen geleden
  Catastrofale smeltwaterstromen IJsland

  Catastrofale smeltwaterstromen: jökuhlhaups.

  Er liggen onder het ijs van de Vatnajökullijskap op IJsland grote centrale vulkanen zoals de Grímsvötn en Bárdarbungadaarnaast zijn er de vulkanische scheuren (Eng: swarms), zoals Gjálp, en een aantal geothermale zones. (zie kaartje vorige blog: Vatnajökull)

  Aan de hand van de catastrofale smeltwaterstroom (jökuhlhaup) uit 1996 zijn verschillende processen die onder de ijskap voorkomen mooi aan te tonen.

  In 1996 was er vulkanische activiteit langs de ca 6 km lange scheuren van Gjálp, die ten noordwesten van Grímsvötn liggen. Lava stroomde uit hetgeen te zien was aan een aantal grote inzakkingen aan het ijsoppervlak, veroorzaakt door smelt. Na 30 uur brak de eruptie door het ijsoppervlak, maar ging ook nog twee weken onder het ijs door. Al het smeltwater stroomde onder het ijs in de richting van Grímsvötn 15 km verderop en vulde daar het meer.

  Het zich vullende meer duwde het ijs omhoog en veroorzaakte een bolling. De ijsdam, die het meer afsluit gaat drijven als het meer te vol wordt en het water stroomt dan weg richting het zuiden, nog steeds onder het ijs. In 1996 ontstond door deze waterstroom aan het oppervlak van de ijskap een 6 km lange, 2 km brede en 100 meter diepe depressie, die de baan aangaf van het smeltwater: een ware rivier die zich uiteindelijk 50km uitstrekte waar het water de gletsjer uitstroomde op de sandur.

  Het water had 11 uur nodig om van het Grímsvötn meer naar de Skeidarársandur te komen!

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers