Geoproeven: practica voor in de klas

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 1020
  Door Willem Korevaar 2222 dagen geleden
  Geoproeven: practica voor in de klas
  Wat oudere collega's herinneren zich wellicht nog uit midden jaren 80 de prachtige serie Aardrijkskunde proeven onder de naam "Fysisch Geografisch practicum voor de klas" van Joop Rutgers. Met o.a. de meanderbak, de stroomgoot, de capillair opstelling en een opstelling om de veldcapaciteit van de bodem en de doorlaatbaarheid van de bodem te meten. Menig student van de voltijd en deeltijd lerarenopleiding mocht ook zijn practicum zaal in Diemen bezoeken .
   
  De ideeën waren prachtig. Praktisch hier en daar wat lastig uit te voeren op de eigen school want je had veel materialen nodig uit het kabinet van Biologie , Scheikunde en Natuurkunde.
  Gotze Kalsbeek van de Interfacultaire Leraren Opleidingen (UvA) heeft de afgelopen jaren een aantal van 
  deze proeven in vereenvoudigde vorm laten zien aan zijn studenten en een paar maal ook gedemonstreerd in workshops op de KNAG Onderwijs conferentie. De laatste keer was dat samen met Bernd Andeweg van het Teclab van de VU.
  Al gaandeweg ontstond er een bescheiden archief waar ook proeven en beschrijvingen bijgekomen onder andere door input van het Teclab (VU) , de collega's aan de OSB (Amsterdam), Het Nicolaas Lyceum (Amsterdam), het Pieter Nieuwland (Amsterdam), het Martinus College (Grootebroek) en het Montessori Lyceum (Amsterdam). 
   
  Kortom het werd tijd om eens goed te archiveren en dat archief ook voor collega's open te stellen. 
  Het resultaat is een website met daarop de beschrijving , instructie en wat achtergronden van een aantal Geoproeven. Ook zijn verschillende proeven voorzien van een werkblad of bijvoorbeeld een filmpje waarin de opstelling wordt getoond . En ja... op de site ook nog een paar artikelen van Joop Rutgers, gescand en aangehaakt voor de liefhebbers. Er staan nu 10 proeven beschreven en er zitten nog een stuk of 8 in de pijplijn. 
   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers