Hoeveel lesuren gemiddeld voor 4 vmbo-t?

  Marleen van Overbeek
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 512
  Door Marleen van Overbeek 1972 dagen geleden Reacties (7)

  Afgelopen vrijdag ben ik voor de herhalingscursus m.b.t. het nieuwe examenprogramma voor vmbo naar Utrecht geweest. Ik heb daar een aantal collega's gesproken die gemiddeld zo'n 4 lesuren (van 50 min.) in de week hebben met hun groep. En dat het hele jaar door. Zelf heb ik maar 2 lesuren (60 min.) en één periode 3 lesuren in de week. Met het nieuwe programma waarbij er drie onderwerpen aan bod komen, maak ik mij redelijk druk over hoe ik die stof ga aanbieden. Ik werk op een daltonschool, dus ze hebben ook nog een zogenaamd daltonuur om aan mijn vak te werken, maar het blijft lastig om de hoeveel stof door te komen. Mijn vraag is hoeveel uur de collega's op dit forum gemiddeld hebben voor 4vmbo-t. Ik ben in gesprek met het MT en wil graag met sterke argumenten komen om een uur extra te krijgen. Kan ik ergens vinden hoeveel lesuren er minimaal staan voor deze groep? 

  Alvast dank voor jullie reacties!

  Marleen van Overbeek

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Dick Verspoor
    Dick Verspoor 1903 dagen geleden

    Zowel in leerjaar 3 als 4TL beschik ik over 4 lesuren AK per week. Groepsgrootte: 22 (3TL) en 13 (4TL) Naast de examenstof oefen ik regelmatig toegepaste vaardigheden met de leerlingen via de E-pack licentie van de methode Wereldwijs. Speciale atlasvaardigheden heb ik ondergebracht in het schoolexamenprogramma.

    • Robert Janssen
     Robert Janssen 1962 dagen geleden

     In de vierde heb ik ook 4 uur in de week. Erg prettig inderdaad om aan vaardigheden te werken. Daar gebruik ik 1 uur in de week voor. De overige 3 gaan dan op aan de lesstof. 

     In klas 3 zit ik wel ontzettend krap met 2 uur in de week en daarnaast heel veel VMBO brede schoolactiviteiten. Dus daar is weinig tijd voor andere zaken.

     • Monique Kompanje- van Kesteren
      Monique Kompanje- van Kesteren 1963 dagen geleden

      Ik heb al jaren in klas 4 mavo 4 lesuren in de week. Dat geeft mij ruimte - naast de verplichte examen stof- de mogelijkheid om tijd in te ruimen voor (andere) aardrijkskundige vaardigheden te oefenen (scriptie bijv).

      In klas 3 is het heel hard werken om  de verplichte lesstof te behandelen. Persoonlijk 3 om 3 lesuren een betere verdeling (gebruik methode BuiteNLand.

      Argumenten voor meer lesuren in klas 4:

      -meer "oefentijd"voor examen onderwerpen. Je kunt de lesstof uitgebreider uitleggen/toelichten

      - andere opdrachten (aardrijkskundige) vaardigheden (verdieping) oefenen

      Monique Kompanje

      CSG Het Streek  Ede 

      • Roelof
       Roelof 1964 dagen geleden

       Mijn aantal uren in 4 TL is leerlinggebonden. Vanaf ca. 9 leelringenkrijg  ik drie uur per week, bij minder 2 uur van 50 minuten. Dit jaar heb ik 4 leerlingen. Gelukkig wilde het MT meedenken voor meer uren. Dit ook in verband met het nieuwe examenprogramma. De 4TLers kunnen nu in de uren van 3TL ook bezig met de leerstof. Dit samen brengt me op 4 uur per week.

       Geen ideale constructie maar beter dan alleen maar 2 uur per week.

       • Ina Beltman
        Ina Beltman 1964 dagen geleden

        Gebruik mijn site www.wereldwijs-reggesteyn.yurls.net

        • Jacqueline Verhofstad
         Jacqueline Verhofstad 1969 dagen geleden

         Ik heb maar 2 lesuren van 50 minuten, ook geen idee hoe ik het doen moet....

         • Willem Korevaar
          Willem Korevaar 1972 dagen geleden

          Als je even Google gebruikt dan zie je van verschillende scholen de lessentabel met daarin de verdeling:

          https://www.google.nl/webhp?sourceid=chrome-instant&ion=1&espv=2&es_th=1&ie=UTF-8#q=lessentabel+vmbo+aardrijkskunde+examen

         Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers