Bardarbunga en Holuhraun: niet alleen ter plekke interessant

  Anke van der Geest
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 137
  Door Anke van der Geest 1947 dagen geleden
  Bardarbunga en Holuhraun: niet alleen ter plekke interessant

  Het blijvend volgen van de IJslandse vulkanische activiteiten kan ook nu veel bieden over de dynamiek.

   

  Inmiddels zijn de activiteiten rond de vulkaan Bardarbunga en de erupties op Holuhraun alweer ruim 2 maanden geleden begonnen: op 16 augustus met veel aardbevingen in en onder de subglaciale vulkaan. Een paar dagen later ontstonden er ook aardbevingen NO-waarts van de vulkaan, die werden geïnterpreteerd als verplaatsing van magma van de centrale vulkaan naar het NO. 26 augustus was deze intrusie al 40km lang en lag deels niet meer onder het ijs.

  29 augustus was er een kleine eruptie aan het oppervlak, die twee dagen later in grotere vorm doorbrak. 31 augustus was de spleeteruptie binnen een paar uur al 1 km breed en 3 km lang met een lavastroom van 1000 m3/s!

  Sindsdien zijn de activiteiten onder Bardarbunga en langs de spleeteruptie niet gestopt. Het gebied op Holuhraun dat bedekt is met lava was op de 23e oktober al 63km2.

   

  Eind augustus heeft men een verhoging van 5-10 meter waargenomen van het waterniveau in het Grimsvötn kratermeer, een zustervulkaan onder het ijs van de Vatnajökull. Hierdoor blijft een smeltwaterdoorbraak (jökulhlaup) naar het zuiden ook nog een mogelijkheid, naast die meer verwachte smeltwaterstroom naar het noorden vanuit Bardarbunga.

  Zie ook mijn blog van begin januari.

    Leirhnjúkur hraun.JPG

  Bijgaande foto, dit jaar genomen bij Leirhnjúkur (Krafla), geeft een beeld hoe het er in Holuhraun uitziet als de activiteiten stoppen: eindeloze zwarte lavavelden. Leirhnjúkur is onderdeel van de 9-jaar durende spleeterupties in de Krafla regio (Krafla Fires) waar nu nog een actief thermisch veld is met kokend water en mooi gekleurde mineralen.

   

  De website en.vedur.is staat vol met updates, (3D-)animaties, foto’s, etc.

  National Geographic heeft er ook aandacht aan besteed:

  http://news.nationalgeographic.com/news/2014/10/141013-iceland-volcano-bardarbunga-lava-science/

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers