AK: van 2 uur p/w naar 4 uur p/w?!?

  Ronald van Leeuwen
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 89
  Door Ronald van Leeuwen 1805 dagen geleden Reacties (3)

  Op de school waar ik werk zijn we in de onderbouw van plan om van 2 uur per week aardrijkskunde en 2 uur per week geschiedenis over te gaan naar voor beide vakken halfjaarlijks 4 uur per week. Bijvoorbeeld: in het eerste half jaar van de brugklas hebben ze nog geen geschiedenis, maar wel 4 uur per week aardrijkskunde en het tweede halfjaar andersom.

   

  Wij zijn benieuwd wat de ervaringen met een dergelijke urenindelingen zijn. Wat zijn de pro's en contra's? Zouden jullie je ervaringen willen delen?

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Ronald van Leeuwen
    Ronald van Leeuwen 1796 dagen geleden

    Dank voor de reactie. Erg fijn om ervaringen te horen!

    • Peter Kors
     Peter Kors 1796 dagen geleden

     Op mijn school hebben we dit systeem een aantal jaren gehad. Daar zijn we twee jaar weer vanaf gestapt. We noemden dit toen een geperiodiseerd vak. Reden hiervoor was niet onderwijskundig, maar roostertechnisch. Het paste beter bij de indeling van de vakken in de onderbouw en de beschikbaarheid van de lokalen.

     Qua methode maakt het niet zoveel uit, je hebt allen meer tijd per week, dus je gaat sneller door de stof heen. Je leert sneller de leerlingen kennen en dat is ook ok.  Alleen bij de overgangsvergaderingen kan het wel eens lastig zijn omdat je een klas een aantal maanden geleden al afgesloten hebt en dan zijn er wellicht ontwikkelingen geweest in de klas waar je niet/nauwelijks van op de hoogte bent en dan wordt je wel geacht mee te praten. Voor leerlingen zelf is het vaak lastig om een slecht periode nog bij te sturen, anders hebben ze daar een jaar voor. Onderwijskundig maakt het zoals gezegd niet zoveel uit, je kunt vaak sneller door de sof en verdiepen. Helemaal als je soms ook nog blokuren ingeroosterd krijgt dan is het ook mogelijk om beter projectmatig aan het werk te gaan of korte excursies buiten de deur te doen.

     • Willem Korevaar
      Willem Korevaar 1805 dagen geleden

      Ha daar zijn wij ook over aan het nadenken, dus ik lees mee.....

     Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers