QGis in het onderwijs

QGis in het onderwijs

Gebruiken van dit softwarepakket in de les

Animatie stedelijke ontwikkeling met QGIS

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 312
  Door Willem Korevaar in de groep QGis in het onderwijs 1779 dagen geleden
  Animatie stedelijke ontwikkeling met QGIS

  In het BAG bestand dat tegenwoordig 'open data' is, staat over ieder pand in Nederland een aantal gegevens vermeld. Onder andere is dat het energielabel, maar ook het bouwjaar

  Nu had ik al voorbeelden van animaties gezien gemaakt met QGIS en de plugin Time Manager waarbij je een tijdlijn van bv. 'tweets' (vector puntenlaag) in een kaart ziet verschijnen en dacht wellicht kan dat ook met een polygoon. In de BAG zit ook 'tijd' en dus ook een tijdlijn mogelijkheid. 
  In eerste instantie kreeg ik het niet voor elkaar en dacht dat het aan het vectortype van het BAG bestand , een polygoon , lag maar de maakster (Anita Graser) verzekerde mij dat het ook met dit type zou werken.
  Het bleek hem uiteindelijk in de kolom bouwjaar zelf te zitten: er moet een datum in de vorm van jr-m-d in komen en niet alleen een jaar. Hoe nu te handelen want een paar duizend jaartallen handmatig aanpassen....

  BAGtabel.png

  In Google Sheets (Excel spreadsheet van Google) zit een extra tool (Add on : Powertool) waarmee je snel per kolom tekst kunt toevoegen aan wat je al hebt staan. In dit geval wilde ik alleen de toevoeging 01-01 achter het jaartal hebben. Met knippen en plakken de data uit mijn BAG tabel in Google gezet. aangepast en vervolgens als csv bestand gedownload.
  In QGIS kun je dan vrij makkelijk dit csv bestand (Tekstgescheiden kaartlaag toevoegen) als vectorlaag binnenhalen. Klaar, want nu werkte Time manager wel.

  Time Manager genereert een animatie binnen QGIS op je scherm, in de kaart en vervolgens kun je de hele animatie als losse plaatjes exporteren ('video' noemen ze dat in de tool, niet helemaal terecht). Met gebruik van Youtube, waar je de optie hebt om een presentatie te maken met behulp van afbeeldingen, is het bovenstaande filmpje ontstaan. 

  Aangezien de BAG data landsdekkend is (en gratis) en in elke GIS als bestand gebruikt kan worden, kun je dus van je eigen woonomgeving ook zo'n animatie maken. 
  Een andere mogelijkheid is om een route op de kaart met een bewegend object te maken. Het is een kwestie van een kolom met een datum of tijd (het kan ook met uren en minuten).

  BAG data haal je hier. 
  Meer info over de plugin

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers