QGis in het onderwijs

QGis in het onderwijs

Gebruiken van dit softwarepakket in de les

Nu ook anamorfose kaarten mogelijk in QGIS!

  Willem Korevaar
  Door Willem Korevaar in de groep QGis in het onderwijs 1649 dagen geleden
  Nu ook anamorfose kaarten mogelijk in QGIS!

  In dit Deens voorbeeld is het aantal stemmers in de districten de aanjager van de grootte van de administratieve gebiedsindeling op deze kaart (in het rood). Hoe meer stemmers hoe groter het gebied. Je kunt deze kaart maken van een polygoon layer met daarin een kolom getallen. De plugin rekent dan uit (algoritme) hoe groot de vlakken moeten worden.

  In QGIS kun je nu alle kaarttypen (chorochromatisch, stippen, choropleet, isolijnen, anamorfose, cartogram en stroomdiagrammen) en tijdanimaties maken, mits je de juiste data hebt. Bijvoorbeeld voor de laatste twee is er aanvullende data nodig: tijden en vertrek- en eindbestemming.

  De kaarttypen zoals die in de Bosatlas worden genoemd op pagina 13 (ook alle projecties op pagina 12 kun je in QGIS laten zien) zijn dus in deze software af te beelden en te gebruiken voor je eigen - en of andere- data.

  Info over deze plugin die Cartogram heet - wij noemen dat dus anamorfose- kun je hier vinden. De plugin zelf is in QGIS binnen te halen via Plugins in het menu.

  Overigens is QGIS inmiddels met een versie 2.10 Pisa te downloaden.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers