Jitske studeert in de VS nr1

  Jitske Grift
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 121
  Door Jitske Grift 1577 dagen geleden Reacties (2)
  Jitske studeert in de VS nr1

  Mijn naam is Jitske Grift, 20 jaar en ik werd gevraagd door Willem Korevaar om af en toe een blog te schrijven voor de vakcommunity Aardrijkskunde. Want ik studeer sinds 2014 Geografie op Clark University in Worcester (MA) in de VS. En ik weet wat u denkt terwijl u dit leest. Waarom zou je naar de VS gaan voor deze studie? Ik weet dit, omdat het een vraag is die ik bijna elke keer krijg als ik mensen vertel waar ik studeer. Het is duur, de Nederlandse universieteiten zijn beter, en de VS is een raar land. 

  En ja, dat is waar, de VS is een enorm raar land. Bijna elk stereotype dat ik over de VS ken, blijkt waar te zijn. Als je uit eten gaat krijg je bijvoorbeeld een portie dat een heel weeshuis kan voeden, en de meeste Amerikanen hebben inderdaad overgewicht (ik heb me nog nooit zo dun gevoeld). Een stereotype dat nog wel het meeste waar is, is dat de meeste Amerikanen niet veel weten over de wereld buiten Amerika. Dit kan leiden tot nogal rare situaties, zoals het meisje dat mij vertelde dat ze altijd al Scandinavië wilde bezoeken, nadat ik haar had verteld dat ik uit Nederland kwam. Of een vriendin van mij uit Ecuador die door haar kamergenoot werd gevraagd of ze in een boom woont. Amerikanen hebben bijna geen kennis over de wereld buiten de VS, en veel mensen denken dat dit komt omdat ze niet geïnteresseerd zijn in de wereld buiten hun eigen land. Ik dacht dat eerst ook, tot mijn tweede semester hier, toen mijn professor aan zijn klas vroeg hoeveel mensen Geografie hebben gehad in middle school of high school. In een klas van minstens veertig studenten, staken nog geen tien mensen hun hand op, en de meerderheid daarvan waren internationale studenten. Het feit is dat leerlingen in de VS niet verplicht zijn om bepaalde vakken te volgen. Middle school en high school zijn de Amerikaanse versies van de middelbare school in Nederland. Wat betekent dat de meeste leerlingen in mijn klas sinds hun 12e geen Geografie meer hebben gehad, en ook heel veel andere vakken niet. Vakken zoals Natuurkunde of Scheikunde zijn niet verplicht, terwijl ze wel heel belangrijk zijn om de wereld om je heen beter te begrijpen. Zelfs alle vakken verplicht zijn, zijn ze vaak zeer eenzijdig of niet erg uitgebreid. Ik ken kinderen die de namen van alle Amerikaanse staten uit hun hoofd kennen, maar ook denken dat Israël ten noorden van Griekenland ligt. Het Amerikaanse onderwijs is bijna niet te geloven zo incompleet, en dat ligt vooral aan het feit dat de overheid zeer weinig geld in het onderwijs steekt. De beste scholen hier zijn privéscholen, die vaak duizenden dollars per jaar kosten. Voor arme mensen is het krijgen van een opleiding bijna onmogelijk. 

  Natuurlijk zijn er ook veel voordelen aan de VS, het is een land van kansen, van mensen die weigeren op te geven, en die geïnteresseerd zijn in zo'n beetje alles. Ik heb nog nooit mensen zo toegewijd aan één ding gezien. Als Amerikanen ergens voor gaan, dan gaan ze er ook echt voor, en dat  is aanstekelijk. Ik heb leren nog nooit zo leuk gevonden, en ik ben nog nooit zo erg geïnspireerd om ergens hard voor te werken. Als je me vraagt waarom ik ervoor heb gekozen om in de VS te gaan studeren, dan is dat mijn antwoord.

  Meestal komt na de vraag, waarom de VS, de vraag waarom Geografie. Dit is natuurlijk een website voor aardrijkskundedocenten, dus ik neem aan dat die vraag hier eigenlijk niet meer gesteld wordt: wij zijn allen nou eenmaal gek op Geografie. Toch zal ik die vraag beantwoorden, al is het alleen maar om mijn liefde voor Geografie uit te drukken. Ik ben een enorm nieuwsgierig persoon, en ik heb een grote drang om alles over de wereld te weten. Er is geen betere manier om de wereld om je heen te begrijpen, dan Geografie te studeren. Geografie is een samensmelting van vakken zoals Geschiedenis, Natuurkunde, Geologie, Economie, en soms zelfs Wiskunde (alhoewel ik dat wat minder vind). De wereld is enorm en vreem en ik zal waarschijnlijk nooit alles begrijpen, maar met het studeren van Geografie wordt mijn drang tenminste een beetje gestild. 

  Jitske Grift uit Worcester, USA

   

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Jitske Grift
    Jitske Grift 1575 dagen geleden

    Ik bedoel hier vooral Nederlanders in het algemeen mee, maar niet alleen Nederlanders. Het gaat er meer om dat Amerikanen enorm toegewijd zijn aan wat ze doen. Het is niet dat Nederlanders niet toegewijd zijn, maar meer dat Amerikanen enorm toegewijd zijn. 

     

    • Willem Korevaar
     Willem Korevaar 1576 dagen geleden

     Jitske,

     Leuk dat je dit doet. Ik heb het met plezier gelezen. Blijf ik toch met de vraag waarom 'wij' blijkbaar minder toegewijd zijn. Bedoel je studenten/ scholieren of Nederlanders in het algemeen?

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers