Jitske studeert in de VS nr 2

  Jitske Grift
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 130
  Door Jitske Grift 1562 dagen geleden Reacties (2)
  Jitske studeert in de VS nr 2

  Weet iemand wie Charlemagne is? Of wat vapor pressure betekent? Als je het niet weet, schaam je niet. Ik wist dat eerst ook niet. Charlemagne is de Engelse aanduiding voor Karel de Grote, en vapor pressure betekent gewoon dampdruk. Het duurde gelukkig niet zo lang voordat ik hier achter kwam, maar het zorgde eerst wel voor wat verwarring. Ik had in het begin geen flauw idee waar mijn professor voor het vak Renaissance and Reformation het over had toen hij Charlemagne noemde. Maar ik had geluk dat hij zelf Nederlands was, dus het probleem was snel opgelost. Over vapor pressure deed ik wat langer, maar Wikipedia geeft de mogelijkheid om artikelen in een andere taal op te zoeken. Dus met de hulp van Wikipedia kon ik ook ontdekken wat vapor pressure betekent. 

  Het Nederlands onderwijs vindt het fijn om dingen te vertalen. Het duurde even voordat ik besefte dat Engelse koningen niet Hendrik en Johannes heten. Maar dat vertalen is helaas nogal vervelend als je later een opleiding in het buitenland gaat volgen. Opeens zijn de begrippen niet meer hetzelfde. En alhoewel ik door het Nederlandse onderwijs wel heel veel meer weet over bepaalde dingen dan mijn Amerikaanse medestudenten, het constant moeten vertalen van begrippen is nogal vervelend. Het zorgt voor vertraging in het opnemen van informatie, lezingen zijn moeilijker te begrijpen als je niet alle woorden die worden gebruikt begrijpt. 

  Natuurlijk vergeet ik zelf ook wel eens woorden in het Engels, ik wist lange tijd niet wat het Engelse woord voor stopcontact was (outlet), en ik spreek toch wel vloeien Engels. Het is dus jammer dat ik, door alleen onderwijs in het Nederlands te hebben gekregen, niet altijd de Engelse vertaling begrijp.

  De Nederlandse politiek praat al jaren over het verbeteren van het Nederlandse onderwijs. Het invoeren van de rekentoets was een onderdeel van die verbetering. -Als iemand die de toets moest maken kan ik eerlijk zeggen dat ik nog nooit zo'n grote onzin in een toets heb gezien.- Maar waarom kan de Nederlandse politiek het onderwijs niet wat internationaler maken? Want het is een geweldige manier om internationaal aanzien te krijgen in en met het onderwijs, door ervoor te zorgen dat je onderwijs ook internationaal erkend wordt. Dit gaat niet alleen om het krijgen van onderwijs in het Engels (alhoewel er maar weinig scholen zijn in Nederland die volledig Engelstalig onderwijs aanbieden en dat zijn vooral dure internationale scholen) maar ook bijvoorbeeld om het internationaal laten erkennen van het hoge niveau van het Nederlandse onderwijs. Je kan op Amerikaanse universiteiten bijvoorbeel extra credits krijgen, extra punten dus, omdat je bepaalde vakken op een hoog niveau hebt gevolgd. Nou heb ik eigenlijk al mijn vakken op een hoger niveau gevolgd dan de meeste Amerikaanse studenten, en ook nog eens tegelijkertijd meerdere talen gevolgd, maar ik kreeg geen extra credits. Het Nederlandse onderwijs wordt nou eenmaal niet internationaal als geweldig onderwijs erkend. Het Italiaanse onderwijs geeft certificaten die je extra credits geven, en het Noorse onderwijs krijgt extra credits omdat ze een jaar langer naar school gaan. Waarom krijgen wij niets?

  Persoonlijk vind ik het Nederlandse onderwijs top van de wereld. Ik loop in veel vakken ver voor op mijn medestudenten, alleen maar omdat ik als basis het Nederlandse onderwijs heb meegekrgen. Het zou alleen wel fijn zijn, als de rest van de wereld dat ook erkent. 

  Jitske Grift, Clark University, Worcester (MA/USA)

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • H. van Mourik
    H. van Mourik 1556 dagen geleden

    Hallo Jitske,

    Leuk verhaal.

    Aangezien ik ook een een akte geschiedenis bezit en de geschiedenis handboeken alleen in de Engelse taal verschenen, lazen wij de handboeken met het woordenboek er naast, vanwege de technische termen.

    Layman ( lekenbroeders ) was ook zo,n mooie.

    Dus Charlemange met zijn hof te Aken, was wel degelijk bekend.

    Dat het goede onderwijs in Nederland niet overal erkent wordt is inderdaad een schande.

    Groet,

    Harry van Mourik

    Amsterdam.

    • Willem Korevaar
     Willem Korevaar 1558 dagen geleden

     Ik hoop dat er mensen meelezen die invloed kunnen uitoefenen op de ministers die hier over gaan :-)

    Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers