Jitske studeert in de VS nr 4

  Jitske Grift
  Door Jitske Grift 1497 dagen geleden Reacties (1)
  Jitske studeert in de VS nr 4

   Één of twee keer per jaar kom ik terug naar Nederland, meestal voor de zomervakantie en soms ook voor de winter. Als ik dan weer in Nederland ben, zijn mijn vrienden van de middelbare school meestal ook weer bij hun ouders, en vaak spreken we dan wat af. Het is altijd leuk om met ze te praten over het studentenleven en school. Het is soms wel nogal moeilijk om mijn studie uit te leggen, want als het gaat om wat voor een opleiding je volgt is het system in de VS heel anders.

  In Amerika kies je een major, wat eigenlijk een soort van hoofdvak is, dat is het gene waar je in afstudeert. Ik heb er twee, Geografie en Politicologie, dit staat ook wel bekent als een double major. Ik volg op dit moment voor mijn Geografie het vak Weather and Climate, wat gaat over hoe weer ontstaat en wat een klimaat precies is. Ik heb in het verleden voor Geografie het vak Economie Geography gevolgd, wat ook uiteindelijk de richting van Geografie is die ik wil gaan bestuderen. Uiteindelijk moet ik twaalf vakken volgen om af te studeren voor Geografie, en elf voor Politcologie. 

  Wat Amerika anders maakt van het Nederlandse systeem, is dat ik mijn major pas in mijn tweede jaar hoeft te kiezen. Ik heb eerst twee jaar de tijd om te bekijken wat ik precies wil studeren, en ik mag alle vakken volgen die ik wil. Als ik uitenlijk mijn major kies krijg ik een adviseur die les geeft in het vak van mijn major die mij helpt met het uitzoeken van vakken en andere academische problemen. 

  Ik zit ook op een liberal arts universiteit, wat betekend dat ik naast de vakken voor mijn major ook nog een aantal andere vakken moet volgen. Die vakken vallen onder een bepaald perspectif, zoals Geschiedenis en Geografie, maar ook verbaal en analyseren. Het doel hiervan is om ervoor te zorgen dat de studenten niet alleen kennis opdoen over de dingen die ze willen studeren, maar kennis over verschillende dingen hebben. Je kan het eigenlijk vergelijken met hoe iedereen in Nederland de vakken CKV en Maatschappijleer moet volgen. 

  Ik vind het altijd heel lastig om dit aan mensen uit te leggen, vooral omdat het zo veel informatie in één keer is, maar het is wel altijd leuk om alles uit te leggen. Geloof me, ik begrijp het soms ook niet, en ik ben dan ook heel blij dat ik een adviseur heb die mij helpt met het uitkiezen van vakken en het vervullen van mijn perspectifs. Uiteindelijk hoop ik mijn bachelor in de VS te halen, en misschien ook mijn master, en om dat te halen moet ik nog heel veel vakken volgen. Gelukkig heb ik nog twee jaar de tijd om dat te doen. 

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Jos
    Jos 1463 dagen geleden

    Leuk om te lezen Jitske! Lijkt me reuze leuk en interessant. Heel veel succes toegewenst! Zou leuk zijn als je ons op de hoogte houdt. 

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers