QGis in het onderwijs

QGis in het onderwijs

Gebruiken van dit softwarepakket in de les

Aanbevolen plugins voor QGIS [UPDATE]

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 318
  Door Willem Korevaar in de groep QGis in het onderwijs 1455 dagen geleden
  Aanbevolen plugins voor QGIS [UPDATE]

  QGIS heeft vele extra's in de vorm van plugins. Deze kun je vanuit het programma rechtstreeks downloaden en gebruiken. Je kiest in het menu voor Plugins en dan ga je naar (Manager-) Plugins beheren en installeren. De plugins worden opgehaald...
  In het venster Alles type je de gewenste naam van de plugin, en eenmaal gevonden klik je rechtsonder op Plugin installeren

  Sommige van de onderstaande plugins zijn experimenteel en daarvoor dien je eerst in het tabblad Extra dit aan te vinken. Wees gerust experimenteel wil alleen maar zeggen dat ze nog niet zijn toegevoegd aan de officiele repository.

  Welke zijn aan te bevelen? Althans t/m versie 2.18......*

  1. Tablemanager: aanpassen van de kolomnamen, toevoegen van nieuwe namen etc. in de tabel van een laag etc. 
  2. PDOK: Nederlandse achtergrondkaarten gebruiken. Let op deze staan in het crs: Amersfoort RD Nieuw 28992. Jouw data moet ook in dat crs staan!
  3. OpenLayers: Google, Bing en OSM achtergrondkaarten. Deze staan in het crs WSG84. Verschijnt in de Menubalk onder Web te staan.
  4. MMQGIS: diverse hulpmiddelen: de belangrijkste is Geocode, waarmee je adressenlijsten kunt omzetten naar een puntenlaag. Ook: exporteren van de tabel naar bv een csv (Excel) spreadsheet, buffers, etc. Verschijnt in de Menubalk.
  5. Go2streetview: klik op de kaart en vanaf dat punt start Google Streetview op.
  6. Relocator: handig als je je project en je gisbestanden (die niet altijdin de juiste map staan)  wilt zippen en bv meenemen.
  7. Statist: geeft statistiek van je data (of een selectie ervan) zoals gemiddelde, mediaan etc.
  8. Processing- Toolbox: indien niet al geïnstalleerd zeker doen. Kun je heel veel extra's mee doen op het gebied van de data zoals hub and lines, afstanden...gebruik dan QGISgeo-algoritmen. Verschijnt in de Menubalk
  9. Mapswipe : met deze plugin kun je de ene laag handmatig 'opschuiven' in je kaartbeeld waardoor de onderliggende kaartlaag zichtbaar wordt. Dit kun je zowel horizontaal als verticaal doen. Experimenteel dus even die vink in de plugindownload onder Extra aanzetten.
  10. Dockable mirrormap: meerdere kaarten naast elkaar in één scherm. Dus mooi om verschillende onderwerpen te vergelijken en te relateren.
  11. InaSafe: downloaden van OSM data mbv plugin. OSM is een online kaart van de hele wereld waarin erg veel onderdelen te vinden zijn: van cafés, wegen tot ziekenhuizen. 
  12. Ruimtelijke Query: 2 lagen op elkaar leggen om de overeenkomsten (en verschillen) er uit te halen. *
  13. AutoSave: bewaart het project automatisch mbv een .bak file. 
  14. PDOK BAG Geocoder: hiermee kun je Nederlandse adressen in RD coordinaten opvragen. Deze komen dan als puntenlaag op je kaart *

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers