Zombies: welke geografische oorzaken houdt ze tegen?

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 209
  Door Willem Korevaar 1422 dagen geleden
  Zombies: welke geografische oorzaken houdt ze tegen?

  Wellicht kijk/ keek je naar Walking Dead? Voor het geval je dat niet doet/ deed: hierin proberen zombies (ondoden) de mensheid uit te roeien. Ja, je moet er wel in geloven en anders is het gewoon een spannend verhaal over hoe mensen overleven in een vijandelijke omgeving.

  Om zombie te worden moet je worden gebeten door een zombie. Zombies hebben bepaalde mentale en fysieke eigenschappen zoals emotieloos en -agressief zijn, langzaam lopen/ bewegen, kanibalisme en lichamelijke afbraak (losse armen vliegen je om de oren). Fijne vrienden !

  In films en boeken kunnen zombies wel worden uitgeschakeld , echt makkelijk is dat niet. Dus wat moet je dan? Ja rennen......

  Zombie invasies staan eigenlijk symbool voor menselijke angsten voor, met name het uitbreken van pan/ epidemiën en terrorisme. Denk aan AIDS, chlolera, Ebola, DAESH etc. Deze zijn ook moelijk te bestrijden en erg 'besmettelijk'. Je ziet dan ook in de film- boekwereld dit zombie-genre vaak parallel lopen aan de uitbraken van virussen en terreuracties. Die zijn nogal aanwezig geweest de laatste decennia.

  Wanneer je aanneemt dat zombies zich in hun verspreiding gedragen als virussen, dan kun je wetenschap lenen om hun 'gedrag' in kaart te brengen. Welk patroon volgen ze en hoe hard gaat de besmettingsgolf. Waar moet je naar toe om ze voor te blijven?

  De volgende kaart is het resultaat van het ontstaan van een zombie ongeveer rond de plaats Dallas in de VS. Een besmettingsgolf ontstaat en na pakweg 68 dagen stopt de golf: een groot deel van de VS is besmet en dus eigenlijk dood. Maar niet overal. Duidelijk is te zien dat het westen van de VS (voorlopig) gevrijwaard blijft van zombies. Klaarblijkelijk is er dus iets wat ze stopt. Welke geografische factoren spelen een rol bij een zombie-invasie? 

  zombies.png

  Het grappige aan het hele zombieverhaal is dat je zelf ook een zombiebesmetting kunt veroorzaken en dan zien hoe het zich verspreidt. Er is een interactieve kaart gemaakt; klik er op en je ziet de rode golf van de besmetting zich verspreiden. De makers/ onderzoekers baseren zich op onderzoek (PDF) en gebruikten o.a. het SIR-model voor infectieziekten, gebruikt voor onder meer de mazelen en de bof. Zo zou de besmetting gaan, van mens op mens. 

  Hier vind je de interactieve kaart.  Je kunt wat instellingen aanpassen die invloed hebben op het verloop: hoe lang een zombie over één mijl doet en wat de verhouding is tussen het aantal door de mens gedode zombies en door de zombies gebeten mensen, de bite-kill-ratio.

  Stel je leerlingen de vraag: welke factoren lijken op grond van deze kaart een rol te spelen bij de uitbraak van zombie- aanvallen? Hoeveel tijd heb je om een vaccin te maken (of een anti-zombie wapen) als je in bv Los Angeles woont en de besmetting vindt plaats in Seattle? Op welke manier zou het virus zich toch verder kunnen verspreiden naar andere delen van de VS, de wereld?

  Vergelijk met deze kaarten: alle wegen van de VS, woon-werkverkeer, bevolkingsdichtheid

  Overeenkomsten: Walmart

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers