• Blogs
 • Willem Korevaar
 • Meeroken in Nederland: luchtverontreiniging= meeroken. Kaart: waar rook je het meest mee?

Meeroken in Nederland: luchtverontreiniging= meeroken. Kaart: waar rook je het meest mee?

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 413
  Door Willem Korevaar 1286 dagen geleden
  Meeroken in Nederland: luchtverontreiniging= meeroken. Kaart: waar rook je het meest mee?

  "Het meeroken van sigaretten komt de laatste jaren steeds minder vaak voor door het rookverbod in openbare gelegenheden. Voor de gezondheid maakt het niet uit of je vervuilde lucht inademt of meerookt. Longkanker, hart- en vaatziekten, lager geboortegewicht en verminderde longfunctie bij kinderen komen in beide gevallen voor.
  Bram van Liere van Milieudefensie: "Het meeroken wordt tegenwoordig meer veroorzaakt door auto's, intensieve landbouw en kolencentrales dan door sigaretten."
  De gezondheidsschade die veroorzaakt wordt door het inademen van vervuilde lucht is goed vergelijkbaar met het effect van het meeroken van sigaretten. In Nederland roken we gemiddeld 5,3 sigaretten per dag mee". 

  meeroken.png

  Ik heb uit de tabellen van Milieudefensie een interactieve kaart gemaakt (mbv Open Office, QGIS en Leaflet- plugin) waar je kunt inzoomen en op gemeente kunt zoeken. De rode gebieden zijn het ongezondst, daar zit je behoorlijk boven het gemiddelde mee te roken.
  Nederland voldoet (bij lange na) niet aan de richtlijnen van WHO en Europese Unie en het is m.i. terecht dat de Nederlandse staat wordt aangeklaagd door Milieudefensie, al was het alleen maar om aandacht voor dit probleem te vragen. Breng een bezoek aan hun site om je steun te betuigen.

    meeroken kaart 

  In dit overzicht  (Bron, PDF )vind je de gemiddelde hoeveelheid meegerookte sigaretten per provincie en gemeente.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers