Het nieuwe aardrijkskunde programma Hv VWO start in 2017: Geo- ICT

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 492
  Door Willem Korevaar 1223 dagen geleden
  Het nieuwe aardrijkskunde programma Hv VWO start in 2017: Geo- ICT

  Veranderen van een examenprogramma moet niet te vaak gebeuren, maar er komt toch wel enige sleet in het geheel en dan is een nieuw of herschreven syllabus wel weer prettig.
  Zelf ben ik wel content met de aandacht die er (eindelijk) is voor aanpassing van domein A: Vaardigheden. Hier komt nu eindelijk een eind aan RS (lastig, wie deed dat?) en meer aan de GEO-ICT. Deze tak van ons vak is in de wereld 'booming' en verdient dus best wel aandacht. De VU (Tim Favier en Joop van de Schee) heeft er al eens een mooie boekwerkje aan besteedt ( Geo-informatietechnologie in het voortgezet aardrijkskunde- onderwijs, 2013, NWO) waarin enorm veel voorbeelden van GEO-ICT aan bod komen. Ook wordt er in verwezen naar het maatschappelijk- economisch belang van GEO-ICT.
  Juist met deze vorm van Geografie kun je vak vaardigheden goed aanbieden en stimuleert het tegelijkertijd ook hogere denkvaardigheden! Relateren van kaarten en de daarop vastgelegde verschijningspatronen zijn met GEO_ICT en dan met name met een Geografisch Informatie Systeem (GIS) goed aan te bieden, juist omdat je daarmee de kaartelementen los kunt koppelen van elkaar en de verbanden duidelijker kunt laten zien/ laten ontdekken.

  Collega's die niet zo bekend zijn met GEO- ICT kunnen zich hier het komend jaar in bekwamen. Ook ik zal een bijdrage hier aan leveren door beginners- en gevordenden cursussen 'werken met (Q ) GIS ' te verzorgen. Op verzoek kan dat ook per sectie/ school.

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers