• Blogs
 • Willem Korevaar
 • Help mee! Scherpe ogen gezocht voor het in kaart brengen van menselijk leed. GEO- ICT in de...

Help mee! Scherpe ogen gezocht voor het in kaart brengen van menselijk leed. GEO- ICT in de praktijk.

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 240
  Door Willem Korevaar 1226 dagen geleden
  Help mee! Scherpe ogen gezocht voor het in kaart brengen van menselijk leed. GEO- ICT in de praktijk.

  Hieronder bespreek ik kort twee projecten waarmee je leerlingen voor het goede doel kunt laten werken en ook nog een geografische (GEO- ICT) inhoud kunt meegeven. 

  In Darfur, West-Sudan, woedt al jaren een bloedig conflict met grote aantallen burgerslachtoffers. De precieze omvang van het menselijk drama blijft echter verborgen voor de wereld. De Sudanese regering houdt namelijk angstvallig de deur gesloten voor onderzoekers en journalisten.

  Amnesty slaagde er door het onderzoeken van satellietfoto's en geolocaties in om mensenrechtenschendingen in Darfur aan het licht te brengen.

  Het werk is nog niet klaar. Er zijn nog duizenden satellietfoto’s die bekeken moeten worden. Daarom vragen we het Nederlandse publiek om ons te helpen. Een mogelijkheid is om leerlingen mee te laten helpen. Het is niet moeilijk, zeker niet als je de korte uitleg volgt.
  Registeren is niet echt nodig maar wel prettig wanneer je verder wil werken wordt jouw 'score' bij gehouden. Binnen een kwartier had ik al 40 vierkante kilometer aan satellietbeelden gescand. Drie dorpen gevonden. In onderstaand voorbeeld zijn dat het geheel van de zwarte rechthoeken met 'stippen'.

  amnesty.png

  Om het project te laten slagen zijn er veel scherpe ogen nodig. Dus een les in het computerlokaal plannen en koppelen aan een uitleg over kaarten en satellietbeelden.

  Hier vind je informatie en het project.

  Een soortgelijk project is mapswipe. Hier kun je ook satellietbeelden beoordelen van gebieden waar nog geen goede kaarten van zijn, meestal van de armste ontwikkelingslanden (MOL). Het heeft één groot voordeel boven dat van Amnesty: er is nl ook een app voor op de mobiel. Hierdoor is het makkelijk in te zetten in de les want je hoeft niet naar het computerlokaal. Via de Appstore en Google Play makkelijk te vinden. Je swiped dan door de beelden heen en bepaalt dan of je wegen of nederzettingen ziet. Al naar gelang de missie die je opgedragen krijgt. De stand wordt bijgehouden. Wel registeren.  Ook daar is een korte handleiding aanwezig.

  Nog een klein dingetje: vaak wordt er over satellietfoto's gepraat, maar die benaming klopt eigenlijk niet. Een veel voorkomend misverstand overigens (ook wikipedia spreekt- vertaald- van foto's) Het zijn geen foto's maar (digitale) beelden. Een satelliet maakt geen foto's maar 'meet' informatie en maakt daar een beeld van. Beelden kunnen worden omgezet naar bepaalde kleuren die we kunnen herkennen als 'foto's' van het landschap, met vegetatie, huizen etc. Google maps en Earth maken gebruik van satellietbeelden. Je hebt wel luchtfoto's die zijn met een fotocamera gemaakt. Vanuit het Engels is de vertaling van images dus niet direct als foto maar meer als afbeelding- beeld.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers