• Blogs
 • Willem Korevaar
 • Hoe open data, internet en een mobieltje voedselproductie kan verbeteren in ontwikkelingslanden.

Hoe open data, internet en een mobieltje voedselproductie kan verbeteren in ontwikkelingslanden.

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 166
  Door Willem Korevaar 1184 dagen geleden
  Hoe open data, internet en een mobieltje voedselproductie kan verbeteren in ontwikkelingslanden.

  Landen die een slechte voedselopbrengst hebben en waar vaak voedselgebrek is, hebben ook een hoog percentage mensen werkzaam in de agrarische sector. Het merendeel van die agrarische beroepsbevolking is vrouw. Vaak verkeren juist de vrouwen in een achtergestelde positie, omdat ze afhankelijk zijn van de man. Gebrek aan kennis, zowel van het product dat ze verbouwen als de prijs op de markt spelen hen parten. Hun inkomen blijft derhalve laag.

  Een initiatief van GODAN genaamd Openfields zorgt voor een land als Kenia voor een bijdrage aan de emancipatie van de vrouw door ze kennis over de prijs en het product te leveren. Dit gaat via een smartphone en het mobiele netwerk (83 % van de Kenianen heeft er de beschikking over). Via een gratis open database, goedkoop abonnement en een app -Haller Farmers App- kunnen vrouwen informatie over alle producten opvragen, contact opnemen met anderen en de prijzen op de markt in de gaten houden. Dit levert een betere oogst en dus meer inkomen op.

  In de korte docu maken we kennis met Eunice, een Keniaanse boerin die dankzij de technologie in staat is om haar leven sturing te geven en haar kinderen naar school te laten gaan.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers