Nepnieuws over Oeigoeren in China als geopolitiek instrument

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 171
  Door Willem Korevaar 864 dagen geleden Reacties (1)

  'Nederlandse en buitenlandse media berichtten in de afgelopen week veelvuldig over vermeende onderdrukking van Oeigoeren in de provincie Sinkiang in het westen van China. Zo zouden islamitische Oeigoeren hun korans en gebedsmatjes in hebben moeten leveren. Klopt die berichtgeving wel?

  De Chinese overheid weerspreekt de berichten, die vooral in de islamitische wereld opschudding veroorzaakten. Hoewel de regering extra veiligheidsmaatregelen heeft getroffen in Xinjiang vanwege de activiteiten van de Oost-Turkestan Islamitische Beweging, een separatistische organisatie die verantwoordelijk is voor diverse terroristische aanslagen, is er volgens de Chinese regering geen sprake van dat Oeigoeren hun korans of gebedsmatjes in zouden moeten leveren.'

   

  Lees verder bij de bron Novini

  Reacties

  Volgorde van reacties: Aantal: Automatisch laden:
   • Marijke Smit
    Marijke Smit 857 dagen geleden

    In ieder geval is er sprake van onderdrukking. Ik geef Nederlandse les aan een Oeigoerse vrouw, Mahire, die als vluchteling naar Nederland is gekomen. Zij woont hier nu 5 jaar en kan zich ondertussen laten naturaliseren. Een half jaar geleden is haar broer in China gearresteerd en onlangs ook haar andere broer. Zij zitten zonder aanklacht en proces in de gevangenis. De paspoorten van de broers en de moeder zijn ingenomen. Mahire vermoedt dat dit gebeurt omdat er o.a. in Groot-Brittannie en Nederland wordt geprotesteerd tegen de onderdrukking. Met dit soort acties probeert China de Oeigoeren in de tang te houden.

   Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers