Salarisverschillen met de marktsector voor aardrijkskunde leraren lopen uiteen.

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 342
  Door Willem Korevaar 817 dagen geleden
  Salarisverschillen met de marktsector voor aardrijkskunde leraren lopen uiteen.

  'Leraren met een eerstegraads bevoegdheid verdienen sinds 2006 al minder dan in de marktsector. Zo verdienden eerstegraads docenten Engels bijvoorbeeld drie euro per uur minder (8 procent); bij docenten Nederlands ging het om een verschil van 5 procent in 2016. Eerstegraders die aardrijkskunde, geschiedenis of maatschappijleer geven, verdienen 7 procent minder.

  Dat blijkt uit een vandaag gepubliceerd rapport: ‘Wat een leraar in het voortgezet onderwijs verdient’ van SEO Economisch Onderzoek in opdracht van arbeidsmarktplatform Voion. De onderzoekers namen de lonen uit het voortgezet onderwijs tussen 2006 en 2016 onder de loep en vergeleken deze met het salaris van werknemers met dezelfde achtergrondkenmerken uit de marktsector.

  De salarisverschillen tussen het onderwijs en de marktsector variëren per leraar. Eerstegraads docenten verdienen al jaren minder dan dat ze in de marktsector zouden kunnen krijgen. Bij tweedegraads docenten is dat afhankelijk van het vakgebied. Tweedegraads docenten die een bètavak geven zouden in het bedrijfsleven meer kunnen verdienen. In 2016 ging het om 6 procent. Maar collega’s die geschiedenis of aardrijkskunde gaven verdienden in 2016 juist 9 procent meer dan in de marktsector. Ook tweedegraads docenten Engels verdienden de afgelopen jaren meer.'

  [dik-en schuingedrukt door de redactie]

  Bron

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers