Geogifs Den Haag en Amsterdam

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 161
  Door Willem Korevaar 739 dagen geleden
  Geogifs Den Haag en Amsterdam

  Kaarten en data zijn met elkaar verbonden. Kaarten kunnen niet zonder data (andersom wel dan wordt het een grafiek, diagram helaas...). Een bijzondere manier (vind ik) om data af te beelden in een kaart is een geogif. Een GIF is een zich steeds herhalend aantal afbeeldingen, een soort van filmpje. In het voorbeeld van Amsterdam 97. Zo'n geogif kan heel handig zijn om het verhaal van de gegevens snel te vertellen, vooral online.

  Dit heb ik gemaakt naar aanleiding van een artikel van Alasdair Rae. Zijn aanwijzingen waren met wat proberen van mijn kant goed genoeg om ook zelf een geogif te kunnen maken.

  Voorlopig die van Den Haag en Amsterdam (inkomen per buurt). Maar de mogelijkheden zijn bijna oneindig. Elke stad/gemeente van Nederland is mogelijk. De gegevens van het CBS lenen zich prima voor het maken van deze geogifs. 

  Verder heb je nodig QGIS waarbij je de Atlasfunctie inzet voor het maken van de afzonderlijk afbeeldingen en GIMP  een opensource tekenpakket. In QGIS maak je 3 dezelfde lagen aan. In dit geval buurten. Die je vervolgens aanstuurt met wat eenvoudige code in de Atlasfunctie van QGIS.

  Deze functie genereert de losse afbeeldingen. GIMP maakt er vervolgens een GIF-animatie van.

  Wil je deze animaties downloaden? Klik met je rechtermuisknop (Windowsversie) op de gif en kies opslaan als......

  Zoals jullie wellicht weten geef ik ook cursussen/ workshops QGIS en dit kan op verzoek een onderdeel daarvan zijn. Voor info neem contact mij mij op: EduDigi

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers