• Blogs
 • Willem Korevaar
 • Duizenden migranten zijn ooit het West-Afrikaanse land ontvlucht, maar de teelt van ananas helpt...

Duizenden migranten zijn ooit het West-Afrikaanse land ontvlucht, maar de teelt van ananas helpt daar een einde aan te maken.

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 66
  Door Willem Korevaar 170 dagen geleden
  Duizenden migranten zijn ooit het West-Afrikaanse land ontvlucht, maar de teelt van ananas helpt daar een einde aan te maken.

  "Ik besloot terug te keren naar huis als ik het overleefde", herinnert hij zich. Hij heeft het overleefd, dankzij een toevallige onderschepping in een Libische gevangenis door ambtenaren van de Internationale Organisatie voor Migratie een maand later. Tegenwoordig runt de 28-jarige zijn eigen ananasplantage net buiten Kindia, de op drie na grootste stad van Guinee.

  Aboubacar behoort tot een groeiend aantal Guineeërs die deel uitmaakt van een ambitieus experiment om van een van de armste landen ter wereld een belangrijke ananasproducent te maken en gevaarlijke economische migratie te verminderen. Ondanks grote bauxiet- en ijzerertsafzettingen heeft dit kleine West-Afrikaanse land een bruto binnenlands product per hoofd van de bevolking van slechts $ 885. 

  Meer dan de helft van de 12 miljoen inwoners van het land is jonger dan 25 jaar, en die combinatie van jeugd en armoede heeft migratie lang aangewakkerd. In 2016, twee jaar na het uitbreken van een ebola-epidemie, was dit een nieuwe stimulans toe om te vertrekken. 13.342 economische migranten uit Guinee bereikten de kust van Italië. Alleen Nigeria en Eritrea stuurden dat jaar meer migranten naar Italië.

  Meer lezen....

  Bron: The Daily Doze

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers