QGIS gebruiken op een chromebook: het kan nu heel simpel!

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 315
  Door Willem Korevaar 169 dagen geleden
  QGIS gebruiken op een chromebook: het kan nu heel simpel!

  Thanks to two students of mine it is very easy to get QGIS working on chromebooks. A script which auto installs qgis on linux enabled chromebooks (like the 3yr Dell 3180) Ideal for school-chromebooks. In Dutch and English version: github.com/onthelink-nl/s…

  Twee van mijn leerlingen (15jr) van Dalton Voorburg, Micha en Leopold,  hebben een script gemaakt waarin alle zaken rond het installeren van qgis op een Chromebook uit handen worden genomen. Een al langer door mij gekoesterde wens is daarmee uitgekomen!

  Alle Chromebooks die Linux hebben (check dat onder Instellingen >Linux) hebben een Linux- terminal. Met het kopiëren en plakken van slechts 1 regel in die terminal start de installatie! Binnen enkele minuten (afhankelijk van de wifi) kun je QGIS opstarten. Het werkt prima en snel. Ik merk geen verschil met een desktop of laptop onder Windows. 

  Er is geen gevaar voor het Chromebook want Linux werkt naast Chrome in een 'sandbox' en kan geen schade aanrichten aan alles wat gewoon onder Chrome OS draait. 

  De school heeft beide leerlingen (uit VM3) als 'vrijwiliger' in dienst genomen waardoor ze ook een vergoeding voor hun werk kunnen ontvangen. Naast het werkend krijgen van qgis was er vanuit school ook de eis dat het op een chromebook van school moest werken. Die chromebooks moeten door iedereen gebruikt kunnen worden (chromebookkar). Om dat te kunnen doen is er een speciaal qgis- account aangemaakt onder Google dat vervolgens helemaal 'dichtgetimmerd' is en dus alleen maar gebruikt wordt voor QGIS. Check dat bij je Google administrator. Bij de installatie kies je dan voor optie C. 
  Een andere optie is dat elke leerling het op het eigen chromebook installeert. 
  Inmiddels heb ik alle 32 Chromebooks uit de kar voorzien van Qgis.

  Als docent hoef je alleen maar een gezipt project via de Google Drive aan te bieden en leerlingen kunnen aan de gang. Hier is wel van belang dat je de bestanden die gedownload zijn eerst laat verplaatsen naar Linux (dat kan via Bestanden)

  Handleiding (En) voor het installeren (van Linux en QGIS).

  Voor verdere info kun je mij contacteren (via Contactformulier op de site)

   

  UPDATE 24-2-2020:  de QGIS chromebook handleidingQGIS chromebook handleiding voor het gebruiken van QGIS in de les mbv Google Drive voor leerlingen.

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers