Geo nieuws december

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 470
  Door Willem Korevaar 29 dagen geleden
  Geo nieuws december

  Ongecontroleerde opwarming

  Volgens een nieuw klimaatrapport van de V.N. zal de wereld op oudjaar waarschijnlijk het allerwarmste decennium (periode van 10 jaar) afsluiten. In het rapport staat ook dat 2019 op koers ligt om het  tweede of derde warmste jaar ooit gemeten te worden en misschien wel het warmste jaar dat niet werd beïnvloed door een El Niño. Het rapport werd gepresenteerd aan de vooravond van de twee weken durende wereldklimaattop in Madrid.

  Secretaris-Generaal van de V.N. António Guterres waarschuwde dat de maatregelen die tot nu toe genomen zijn om de broeikasgassenuitstoot, die de klimaatcrisis veroorzaakt, te beperken, enorm tekortschieten. –We moeten gewoon het graven en boren stopzetten en profiteren van de uitgebreide mogelijkheden van hernieuwbare energie en van op de natuur gebaseerde oplossingen--.


  De uitstoot van CO2  groeit

  De uitstoot van het broeikasgas kooldioxide groeide dit jaar nog steeds, maar niet zo sterk als de afgelopen twee jaar. Het Global Carbon Project, een internationale groep die wordt geleid door Rob Jackson, wetenschapper aan Stanford University in Californië, stelt dat de uitstoot van CO2  dit jaar oploopt tot ongeveer 40,6 miljard ton, vooral ten gevolge van de gestegen gas- en olieconsumptie en grote toenames in India en China.

  Omgerekend betekent dat dat er elke seconde meer dan een miljoen kilo CO2 de lucht ingaat. Terwijl de uitstoot in de V.S. en de Europese Unie met 1,7 % afnam sinds vorig jaar, groeide de Chinese uitstoot met 2,7 % en de Indiase uitstoot met 1,8 %.

  Tropische storm

  De taifoen van de vierde categorie Kammuri liet een spoor van vernieling  en tenminste 17 doden achter op de Filippijnen. Met winden tot maximaal 210 km per uur waaiden bomen om, waardoor twee slachtoffers omkwamen. De internationale luchthaven van Manilla moest tijdelijk sluiten. 

  BRON: http://earthweek.com/

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers