Voetbal en afstandsverval: HSV en Sankt Pauli

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 99
  Door Willem Korevaar 79 dagen geleden
  Voetbal en afstandsverval: HSV en Sankt Pauli

  Beide teams hebben hun stadion in Hamburg en een eigen vaste schare fans. Die van Sankt Pauli zijn heel fanatiek en vinden  hun 'roots' vooral in anti-fascisme: citaat Wikipedia:

  FC St. Pauli is een sportclub uit Hamburg, die vooral bekend is als cultclub in het betaald voetbal. De aanhang van deze ploeg afficheert zich als extreem links, grossiert in antifascisme en staat bekend om haar 'strikte' tolerantie en 'militant' gemoedelijke sfeer. Symbool van deze rebelse houding is de piratenvlag met doodshoofd, de Totenkopf.

  De thuisbasis, het Millerntor-stadion, bevindt zich in het deel van de wijk St. Pauli dat van oudsher der Kiez wordt genoemd. St. Pauli dankt daaraan de bijnaam die Kiezkicker.

  De kaart geeft aan hoeveel mensen in de buurten van Duitsland er lid zijn van deze clubs per 10.000 inwoners. Blauw voor HSV en geelbruin voor St Pauli. Binnen Hamburg zie je hoe verder van het eigen stadion hoe groter het verval van het aantal leden van S Pauli. Het zegt iets over de samenstelling van de bewoners van deze buurten en van die er verder vandaan.

  HSV heeft een grotere schare aanhangers en ook buiten de eigen regio zie je nog best wel veel leden. Ze zijn over heel Duitsland verspreid. Hoewel je natuurlijk de aantallen wel terug ziet lopen naarmate je verder van Hamburg af zit. Die van St Pauli zie je overigens ook in grote delen van Duitsland terug. 

  In Nederland is er ook een vaste schare supporters van St Pauli: die Braunweisse Tulpen.

  Zelfs wereldwijd zijn er fans (Leden?) te vinden!

  Kortom mooi voorbeeld van afstandsverval toch?

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers