Geo nieuws januari week 3/ 2020

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 54
  Door Willem Korevaar 30 dagen geleden
  Geo nieuws januari week 3/ 2020

  Broeikas aarde

  Volgens weerdiensen van de Verenigde Staten en de Verenigde Naties was 2019 het op een na warmste jaar ooit. Het warmste jaar was 2016. Het afgelopen decennium was het warmste ooit.

  De opwarming van de aarde zou in de toekomst tot extremere weersomstandigheden kunnen leiden. 

  Uit nieuw onderzoek blijkt dat de oceanen sterk zijn opgewarmd. Volgens de onderzoekers komt dit omdat de oceanen het grootste deel van de broeikaswarmte hebben opgenomen.

  Aardbevingen

  Na 10 dagen van lichte aardbevingen werd de zuidkust van Puerto Rico op 7 januari opgeschrikt door een beving met een kracht van 6,4 op de schaal van Richter. Deze aardbeving zorgde voor miljoen dollars schade.

  Er werden ook lichte aardschokken gevoeld op de eilanden in het oostelijke Caribische gebied, bij Istanbul, in Kasjmir, Tokio en ten zuidwesten van Montreal.

  Rook en as draaien rond de aarde

  Satellietbeelden van NASA laten de dikke wolken van rook en as zien van de Australische bosbranden. De rook en as bereikten vorige week Zuid-Amerika en zijn nu weer op weg naar West-Australië. Rook en as hebben tijdens hun reis rond de aarde de gletsjers van Nieuw-Zeeland bruin gekleurd.

  Gelukkig heeft overvloedige regenval in grote delen van Zuidoost-Australië een aantal bosbranden gedoofd.

  Radioactief leefgebied

  Rondom de trieste resten van de kerncentrale Fukushima, die door de tsunami in 2011 verwoest werd, bloeit de natuur weelderig.

  Automatische fotocamera's die zijn geplaatst door de Universiteit van Georgia, laten zien dat 20 soorten het heel goed doen in dit radioactieve gebied.

  Ze vonden er drie keer zoveel soorten wilde zwijnen, hazen, makaken (een apensoort), fazanten en vossen dan in de licht radioactieve gebieden waar ook mensen wonen.

  De camerabeelden worden overigens niet gebruikt om gezondheid en welzijn van de dieren in dit gebied te onderzoeken.

  Tropische wervelstormen

  De tropische cycloon Claudia passeerde de kust van Noordwest-Australië op grote afstand.

  Tropische cycloon Tino draaide langs de Fiji-eilanden en zorgde voor veel regen, maar er was nauwelijks schade. De Fiji-eilanden liggen in de Grote Oceaan zo’n 2400 km ten oosten van Australië.

   

  BRON: http://earthweek.com/

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers