• Blogs
 • Willem Korevaar
 • Geo-Nieuws: week 4 2020: hoogste luchtdruk ooit in Londen, smeltende Everest en pyrocumulonimbus in...

Geo-Nieuws: week 4 2020: hoogste luchtdruk ooit in Londen, smeltende Everest en pyrocumulonimbus in Australiƫ

  Willem Korevaar
  • Iedereen (publiek zichtbaar)
  • 47
  Door Willem Korevaar 20 dagen geleden
  Geo-Nieuws: week 4 2020: hoogste luchtdruk ooit in Londen, smeltende Everest en pyrocumulonimbus in Australiƫ

  Voetafdruk

  Van alle wilde dieren op aarde wordt zo’n 85% verwoest door menselijke druk, waardoor sommige van die soorten bijna uitsterven, volgens onderzoekers. Wetenschappers van de University of Queensland, the Wildlife Conservation Society en andere groepen wijzen erop dat diersoorten die kleine afstanden afleggen extra veel concurrentie hebben van menselijke activiteiten zoals grazend vee, landbouw en stadsuitbreiding. De menselijke footprint – voetafdruk – omvat, volgens het rapport, ook een hele lijst aan andere invloeden, zoals bevolkingsdichtheid, transportnetwerken, mijnbouw en doorvoerroutes, vanwege hun effecten op dieren in het wild.

   

  Hoge druk

  Londen heeft waarschijnlijk de hoogste luchtdruk meegemaakt in de Britse hoofdstad sinds het begin van de registratie in 1692. Een enorm hogedrukgebied bedekte het Verenigd Koninkrijk en grote delen van Noord-Europa. Instrumenten bij Londen Heathrow Airport registreerden op 19 januari een druk van 1.049,6 millibar. Het Britse record stond op 1.053,6 millibar sinds 31 januari 1902 in Aberdeen, Schotland. De ontwikkeling van dit krachtige hogedruksysteem droeg bij aan het ontstaan van de ergste winterstorm in Spanje in decennia. Een diep lagedrukgebied, storm Gloria, doodde ten minste 11 mensen en veroorzaakte wijdverspreide vernietiging en zware sneeuwval op het Iberisch schiereiland.

   

  Smeltende Everest

  De gletsjers bovenop de Mount Everest in de Himalaya krimpen al tientallen jaren door klimaatverandering, zoals te zien is op vrijgegeven satellietbeelden van het hoogtepunt van de Koude Oorlog. Onderzoeker Tobias Bolch, van de Britse universiteit van St. Andrews vergeleek, samen met collega’s, duizenden afbeeldingen van Amerikaanse spionagesatellieten, genomen in de jaren 1960, met meer recente waarnemingen van de hoogste berg ter wereld. Ze zagen dat de gletsjers achteruit begonnen te gaan tussen 1962 en 1969 met een gemiddelde snelheid van 8 centimeter per jaar. De Imja-gletsjer verloor bijna 100 meter in de afgelopen 60 jaar.

  Rookwolken

  Rook van de enorme vuurstormen in Australië is hoog in de atmosfeer gekomen tot nabij de rand van ruimte door intense onweersbuien die zijn ontstaan door de bosbranden. De stijgende onweerswolken boven het vuur, die meteorologen pyrocumulonimbus noemen, injecteren rook in de stratosfeer. David Peterson, van de U.S. Naval Research Laboratory, vertelde op een bijeenkomst van de Amerikaanse Meteorologische Maatschappij dat, hoewel er veel bekend is over hoe vulkanisch puin een verkoelend effect kan hebben op de planeet, wetenschappers nog steeds veel te leren hebben over hoe deze hoge rookwolken de temperaturen beïnvloeden.

  Tropische cyclonen

  Twee mensen zijn vermist en is er veel schade door storm Tino die oostelijke delen van Fiji en het naburige Tonga trof als een categorie-1 storm op de Safir-Simpson schaal. 

  Een tropische storm - windkracht negen - vormde zich kort over het open water midden op de Indische Oceaan.

  Aardbevingen

  Ten minste 1 persoon is omgekomen toe bij een aardbeving in de regio Xinjiang Uygur in China van 6.0 op de schaal van Richter waarbij gebouwen, muren en elektriciteitspalen omvielen. 

  Er waren ook aardbevingen in Canterbury in Nieuw-Zeeland, het noorden van de Rode Zee, Puerto Rico, oostelijk Tennessee, zuid-centraal Kansas en het noorden van Los Angeles Basin. 

   

  Reageren is alleen mogelijk voor aangemelde gebruikers