QGis in het onderwijs

QGis in het onderwijs

Gebruiken van dit softwarepakket in de les

Zoek in deze groep

Leden van de groep

Nieuwsbrief abonnementen

QGis in het onderwijs

QGis in het onderwijs

Eigenaar: Willem Korevaar

Leden van de groep: 161

Omschrijving:

Kaarten en aardrijkskunde horen bij elkaar. Kaartvaardigheden maken ons vak onderscheidend van andere vakken die hetzelfde domein 'de aarde' als onderwerp hebben. Leerlingen die vaardigheden aanleren is een belangrijk onderdeel van 'geografisch denken' (spatial thinking). Atlassen zijn daarin een goed hulpmiddel. Deze zijn echter statisch en '1.0' dwz je kunt er niets aan veranderen, weg halen of toevoegen. Atlassen 2.0 zijn de Geografische Informatie Systemen: GIS.

Meer info over GIS

Qgis is zo'n GIS. Het is een desktopgis dwz je installeert het op je computer (Mac en Windows) en kunt met onlinedata (o.a. Google maps) en eigen data aan de gang. Natuurlijk heb je daar enige scholing in nodig. Leerling en docent zullen de belangrijkste functies van deze software moeten beheersen om te kunnen komen tot enige analyse en data- invoering.

Qgis heeft voor het onderwijs het grote voordeel dat het Nederlandstalig is (vertaling in menu) en nog belangrijker: het is 'open source' , dus eigenlijk gratis. Hierdoor is het ook voor leerlingen makkelijk om het thuis op de eigen desktop te installeren en te gebruiken. Ook is het qua omvang beheersbaarder dan de commerciele varianten zoals ArcGis. Netwerkinstallatie is ook geen probleem.

Op steeds meer terreinen wordt GIS (onderdeel van GEO-ICT) ingezet, van Rekenkamer tot ingenieursbureau  en van de agrarische sector tot provincies. Ook in de directe werkgelegenheid is GIS steeds meer gevraagd. Ook historici houden zich er mee bezig. Deze lijst van voorbeelden wordt steeds langer en laat zien dat GIS niet meer weg te denken is in onze (gedigitaliseerde) samenleving.

Het (aardrijkskunde) onderwijs kent inmiddels wel wat voorbeelden van het werken met een GIS. Denk aan Edugis en enkele uitgevers die het in hun methode hebben meegenomen. Deze laatste gebruiken dan met name Google Earth als bron en dat heeft z'n beperkingen als GIS.
Wil je als docent meer, dan zul je dus aan de desktopvariant moeten.

In deze groep willen we boven alles vooral het gebruik van Qgis in het onderwijs promoten. Dat kan op de volgende manieren:

 • uitwisselen van gebruikerservaringen
 • opstellen van een leerlijn(en)
 • uitwisselen / maken van lesmateriaal
 • opzetten van een data uitwisseling
 • workshops organiseren
 • ? aanvullen.... 

  Aanmelden dus met die knop! 

  Content is alleen zichtbaar voor ingelogde community groeps leden!
  Lid worden van de community aardrijkskunde.
Ondertitel: Gebruiken van dit softwarepakket in de les
Tag(s) (komma gescheiden):